Trans and intersex equality rights in Europe – a comparative analysis. 15. november 2018.

Vist 10 gange.

Trans and intersex equality rights in Europe – a comparative analysis.
Trans and intersex equality rights in Europe – a comparative analysis.

Titel Trans and intersex equality rights
in Europe – a comparative analysis
Forfatter Bidrag fra juridiske eksperter
fra flere lande
Sprog Engelsk
Udgivet af Europa-Kommissionen
Udgivet 15. november 2018
Antal sider 117
ISBN-13 978-92-79-95764-2

Rapporten er udfærdiget af European network of legal experts in gender equality and non-discrimination. (Europæisk netværk af juridiske eksperter i ligestilling og ikke-forskelsbehandling).
Fra Danmark: Pia Justesen og Stine Jørgensen.

Rapporten består af indledning og 12 kapitler.

Herunder gengives i dansk oversættelse indledningen af resuméet og indledningen af konklusionen.
Der tages forbehold for oversættelsens rigtighed. Ved brug som dokumentation henvises til den originale tekst i rapporten. Tina Thranesen.

Resumé – indledes med:
Juridisk meddelelse
Dette dokument er udarbejdet for Europa-Kommissionen; det afspejler dog kun forfatternes synspunkter, og Kommissionen kan ikke holdes ansvarlig for brug af oplysningerne deri.

Introduktion
I 2012 forfattede Europa-Kommissionens netværk af juridiske eksperter på ikke-diskrimineringsområdet en skelsættende rapport om diskrimination motiveret af køn, kønsidentitet og kønsudtryk. Rapporten – der trækker på ekspertviden i 30 europæiske jurisdiktioner – fremhævede de betydelige niveauer af ulighed, som transpersoner og interkønnede personer konfronteres med i hele Den Europæiske Union (EU) og Den Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA) på trods af lovende udvikling i de enkelte lande.

I årene siden 2012 er opmærksomheden på transpersoner og interkønnede personers menneskerettigheder og diskrimination på grund af kønsidentitet og kønskarakteristika steget markant. På tværs af de forskellige medlemsstater, på regionale og især på det europæiske og interamerikanske niveau, er der en voksende bevidsthed og erfaringer om transpersoner og interkønnede personers oplevelser og større forståelse for de sociale, juridiske og økonomiske udfordringer, de står over for.

Trods denne velkomne stigning i offentlighedens viden om og accept af transpersoner og interkønnede personer er forskelsbehandling på grund af kønsidentitet og kønskarakteristika stadig en uforholdsmæssig stor realitet i hele EU og EFTA. I sin EU-dækkende rapport fra 2014, ”Being trans in the EU”, som undersøgte forholdene om ligebehandling og forskelsbehandling på grund af seksuel orientering og kønsidentitet, observerede Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) “alvorlige og gentagne ofre [i hele] EU”. Forskelsbehandling og vold opleves også uforholdsmæssigt meget af interkønnede personer i Europa, som historisk set er blevet omgærdet af skam og hemmeligholdelse og blevet marginaliseret og usynliggjort, som det for nylig blev observeret af Europarådets menneskerettighedskommissær.

I 2015 offentliggjorde Europa-Kommissionen ”List of actions to advance LGBTI-equality”[1]. To af Kommissionens prioriteter, som angivet i dens liste over tiltag, er: a) forbedring af rettigheder og sikring af retlig beskyttelse, og b) overvågning og håndhævelse af de eksisterende rettigheder for lesbiske, homoseksuelle, biseksuelle, transpersoner og interkønnede personer (LGBTI-personer) og deres familier. Europa-Kommissionen blev i 2016 af Ministerrådet bedt om en årlig rapportering om implementeringen af listen over tiltag fra European Equality Law Network blev på denne baggrund af Europa-Kommissionen anmodet om at lave en oversigt over transpersoner og interkønnede personer ligestillingsrammer på tværs af de 28 EU-medlemsstater og de tre EFTA-lande (Island, Liechtenstein og Norge).
Denne rapport er slutproduktet af denne anmodning. Gennem ni væsentlige kapitler analyserer rapporten om, hvordan transpersoner og interkønnede personer nyder ligestillingsgarantier i hele EU og EFTA.

* * *
Herefter indledningen af kapitel 11 Konklusion.
11. Konklusion – indledes med:
Analysen af “tilstanden” for ligestillingsgarantier og beskyttelse mod forskelsbehandling af transpersoner og interkønnede personer viser et varieret landskab med hensyn til beskyttelsesniveauer, beskyttelsesområder og de grupper, der er beskyttet. Kun i 13 af de 31 lande er kønsidentitet og/eller kønskarakteristika beskyttet (i det mindste til en vis grad) af national lovgivning. Overordnet set kræver de ligestillings– og ikke-diskriminationsforhold, der er undersøgt i denne rapport, betydelige reformer.

* * *
Omtale af rapporten “Trans and intersex equality rights in Europe” hos Publication Office of the European Union.
Rapporten “Trans and intersex equality rights in Europe” hos Europa-Kommissionen

* * *
Note af Tina Thranesen.
  1. [Retur] List of actions to advance LGBTI-equality.
    Omtale af rapporten “List of actions to advance LGBTI-equality” hos Europa-Kommissionen.
    Rapporten “List of actions to advance LGBTI-equality” hos Europa-Kommissionen.