Trans-Danmark gentog den 28. september 2008 sit ønske om foretræde for beskæftigelsesministeren.

Vist 147 gange.

Trans-Danmark
Trans-Danmark
Foranlediget af svaret af 22. september 2008 fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, har Trans-Danmark den 28. september 2008 fremsendt en fornyet anmodning om foretræde for ministeren. Beskæftigelsesministeriet svarede den 7. oktober 2008.

Herunder gengives først henvendelsen fra Trans-Danmark og derefter ministeriets svar.

Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

28. september 2008

Under henvisning til Beskæftigelsesministerens svar på vores anmodning om foretræde dateret 22. september 2008 har vi følgende kommentarer.

Svarskrivelsen bærer desværre præg af manglende forståelse for problemets omfang.

Der er ikke tale om transvestitter, der prøver at få job som det modsatte køn – det ønsker ingen transvestitter. Imidlertid er der tale om transseksuelle, der som sandsynligvis som den minoritet i landet, der har den højeste arbejdsløshedsprocent. Transseksuelle er født i en forkert krop, og føler sig altså i sit indre som det modsatte af det biologiske køn.
Nogle foreslår som løsning, at man da bare kan klæde sig i det biologiske køns tøj. Det, man her skal forstå, er, at det vil svare til at skulle sige til ikke-transseksuelle mænd, at de skal gå på arbejde i kjole eller nederdel. Det har ingen lyst til – og det samme forhold gælder for transseksuelle!

Vi må endvidere henvise til vores oprindelige anmodning om foretræde dateret 21. juli 2008, hvoraf det fremgår, at vi ikke beder om lovændringer, men om en bedre håndtering af loven, der sikrer, at dens formål rent faktisk bliver efterlevet. Det bliver den langt fra i dag. Således sker der en meget klar diskrimination på området. Ved et møde kan vi få lejlighed til at uddybe dette område.

Desuden fremførte vi ønsket om en særskilt opgørelse af ledigheden for transseksuelle i arbejdsløshedsstatistikkerne. Dette ønske omtales ikke i svarskrivelsen af 22. september.

Endvidere fremførte vi et ønske om hjælp til at udbrede mere information om forholdet dels til arbejdsgivere og dels til befolkningen i almindelighed.

Vi må derfor gentage vores anmodning om foretræde. Som den befolkningsgruppe, der har landets højeste arbejdsløshed samtidig med at alle inklusive Beskæftigelsesministeren ofte udtaler, at der er behov for flere hænder, bør Beskæftigelsesministeren have en interesse i at tale med os. Vi har hænderne (og hovedet) og vi vil rigtigt gerne have mulighed for at bruge dem. Vi er ikke særlinge – vi har en andel af personer med studentereksamen, der er på det dobbelte af landsgennemsnittet.

Med venlig hilsen
Trans-Danmark
Pia Nielsen
Bestyrelsesmedlem
Fousbjergvej 20
7100 Vejle
Tlf. 75 81 53 72 / 23 80 79 38
E-mail: kasseren@trans-danmark.dk

* * *
Henvendelsen i pdf-format.

* * *
Beskæftigelsesministeriet svar
Trans-Danmark
Fousbjergvej 20
7100 Vejle

7. oktober 2008

Kære Pia Nielsen

Tak for jeres henvendelse til ministeriet, hvor I kommenterer på Beskæftigelsesministerens svar, herunder afslaget på at få foretræde.

Beskæftigelsesministeriet skal indledningsvis henholde sig til ministerens svar.

Hvad angår jeres bemærkninger om en bedre håndtering af loven, skal ministeriet bemærke, at beskyttelsen mod forskelsbehandling allerede gælder uanset jobbets karakter. Også indirekte forskelsbehandling er forbudt, fx hvis en arbejdsgiver stiller krav til påklædning, fremtoning mv., som særligt rammer visse grupper omfattet af de beskyttede kriterier i diskriminationslovgivningen. Det er dog tilladt, at en arbejdsgiver kan kræve, at de ansatte bærer uniform eller en bestemt beklædning, når dette er en del af virksomhedens præsentation udadtil og hvis det er et konsekvent krav, der stilles til alle ansatte i samme stillinger. Det er også i praksis anerkendt at en arbejdsgiver fx kan have en beklædningspolitik, hvis formål er over for kunder mv. at signalere, at virksomheden er en politisk og religiøs neutral virksomhed.

Hvis I oplever forskelsbehandling, vil ministeriet opfordre jer til at gå videre med de konkrete sager. I dag har ministeriet nemlig ikke kendskab til danske afgørelser om forskelsbehandling af transvestitter eller transseksuelle. Det betyder selvsagt ikke, at der ikke kan være et problem. Ministeriet synes da også, at det vil være en god ide, hvis Trans-Danmark kan medvirke til at udbrede kendskabet til den nye gratis administrative klagevej til ligebehandlingsnævnet, som fremgår af ministerens tidligere svar til jer, og som ministeriet i forvejen bredt informerer om.

Ministeriet er selvsagt interesseret i at få bekæmpet al diskrimination inden for de beskyttede kriterier i lovgivningen. For nuværende ser ministeriet dog ikke behovet for en særskilt kampagne i forhold til beskyttelsen af transseksuelle og transvestitter. Tværtimod ser ministeriet den risiko, at en sådan særskilt kampagne og/eller en synliggørelse af trans-personer i ledigbedsstatistikker mv. kan virke modsat og denned stigmatiserende for de omfattede heraf.

Venlig hilsen
Lise Fangel
Afdelingschef
Juridisk, Arbejdsretligt og Internationalt Center
Tlf.: 7220 51 00
E-mail: lfa@bm.dk

* * *
Svaret fra ministeriet i pdf-format.