Transh√łringen den 14. marts 2011 p√• Christiansborg – af Irene Haffner den 22. marts 2011.

Vist 475 gange.
Af Irene Haffner
Virkeligheden har det med at banke p√• n√•r det er tid. Og nogle gange lykkes dr√łmmene og andre gange ikke.

S√• det var med sp√¶nding i kroppen at jeg stod p√• ekspresbussen 888 s√łndag morgen den 13. marts 2011 for at rejse til K√łbenhavn og for at deltage i h√łringen om transk√łnnedes forhold i Danmark mandag den 14. marts 2011. Ville arrangementet lykkes? Ville alting klappe? Jeg fulgtes med min dejlige veninde Sheila Frik og vi indtog et par vindues pladser med et bord mellem os og n√łd en supermoderne bus der skulle fragte os til K√łbenhavn fra Thisted. Vi sad ved vinduet og n√łd det danske landskab glide forbi og indeni boblede en uro der hele tiden tjekkede om alt nu var p√• plads. P√• den b√¶rbare PC indgik stadig tilmeldinger til den h√łring om transk√łnnedes forhold der nu havde fyldt min dagligdag i snart 2 m√•neder. Jeg afviste p√¶nt og kunne se at der nemt kunne have v√¶ret 120 tilmeldinger. Men regler er jo regler og Christiansborg prioriterer sikkerheden h√łjt, s√• tilmeldingerne var lukket efter listen var fremsendt.

Midt p√• en s√łndag rullede vi s√• med S-tog og bus frem til N√łrrebro hvor vi skulle bo i en super mond√¶n lejlighed p√• 4. sal. Min veninde har kontakterne i orden! Vi fik indrettet os, pakket ud og fik et hvil p√• et par timer, f√łr vi skulle af sted til et indledende m√łde i LGBT Danmarks lokaler i den indre by. Stadig ulmede denne sp√¶nding: Ville det hele klappe? Heldigvis var fremm√łdet som aftalt, og vi fik i den n√¶ste times tid aftalt og fordelt opgaverne inden vi tog hver til sit.

Mandag var s√• dagen. Vi sov l√¶nge, gav os god tid. Til sidst tog vi en vogn til Christiansborg, og ankom som de f√łrste. Jeg fik en snak med vagten og forberedte dem p√• hvad der skulle ske og afleverede den sidst opdaterede tilmeldingsliste. Samtidig havde DR1’s aftenshow meldt, at der ville ankomme en fotograf som ville optage en lille sekvens inden jeg som aftalt skulle i Aftenshowet efter h√łringen. Han skulle lige cleares og fik s√• adgang.

Susanne Selmer fik plads med sin PC og sad som en anden referent i en retssal.
Susanne Selmer fik plads med sin PC og sad som en anden referent i en retssal.
Efter en del af dem der havde praktiske opgaver var ankommet, og vi alle var igennem et tjek in, der p√• mange m√•der lignede det vi bliver udsat for i lufthavnene, kom jeg s√• frem til F√¶llessalen. Jeg var m√•ll√łs. Det var bare s√• smuk en sal, og jeg blev p√• stedet enig med mig selv om at dette var det rette sted. Vagten havde ikke h√łrt om at vi havde bestilt projektor og mikrofoner, men det var ikke noget problem. Det blev lynhurtigt rigget til, og vi havde travlt i timen inden h√łringen startede, med at f√• alt p√• plads. Vi stillede et lille bord frem som sekretariat og bemandede det med Lisbeth Merethe. Vi fik den h√•ndholdte mikrofon t√¶ndt og den var i gode h√¶nder hos Sussi, der som Information skrev, sprintede let p√• t√• n√•r en tilh√łrer √łnskede ordet. Jeg havde medtaget en lille klokke og et minutur for at styre opl√¶ggene, og jeg fik aftalt de sidste detaljer med Sebastian Svegaard som var min med-ordstyrer. Et dejligt bekendtskab. Sebastian var sikkerheden selv under den vanskelige opgave det var at styre forl√łbet. Susanne fik plads med sin PC og sad som en referent i en retssal, og panelmikrofoner og projektorsk√¶rme fungerede som de skulle. I allersidste √łjeblik fik jeg en opringning om, at Sundhedsstyrelsen sendte en topchef. Jeg fik clearet med vagten og s√• var vi ellers klar.

Vi havde sendt Sheila ned til indgangen for at byde velkommen og de havde vist nok at se til, og det viste sig at der sad 10 der ikke havde meldt sig til. Dem fik vi ind og jeg tror vi var over 100 da alle sad p√• deres pladser og vi kl. 12.30 kunne √•bne h√łringen.

Flemming M√łller Mortensen
Flemming M√łller Mortensen
Der var ikke mange politikere tilstede, men en stor overraskelse var socialdemokratiets Flemming M√łller Mortensen, der sammen med Kamal Qureshi deltog meget aktivt i h√łringen. Jeg var lidt skuffet over manglen p√• politikere fra bl√• blok. Jeg vidste jeg havde sendt dem en ekstra opfordring, men nej, de kom ikke. Til geng√¶ld var det s√• betryggende, at der var deltagelse fra de m√•ske nye regeringsordf√łrere p√• omr√•det, og h√łringen sluttede faktisk med en lovning p√• at meget ville blive √¶ndret hvis/n√•r en ny regering kom til.

Der var stor talelyst, men der var ingen dialog med de relevante institutioner – Sexologisk Klinik og Sundhedsstyrelsen. Det stod hurtigt klart at de havde f√•et besked p√• ikke at udtale sig, men blot var til stede for at lytte. Jeg blev faktisk lidt r√łrt da en deltager fere gange pointerede at der mest af alt manglede nogen der ville lytte n√•r man var i k√łnnenes gr√¶nseland og havde brug for at betro sig og have et forst√•ende menneske at tale med. Kritikken haglede ned over Sexologisk Klinik s√• det n√¶sten var pinligt, og i pausen gik jeg hen til deltagerne fra klinikken og sagde jeg var glad for at de var m√łdt op, selv om de m√•tte have vidst at de ville blive m√łdt med kritik. Det var de glade for og jeg h√łrte ogs√• en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen om at der var noget at t√¶nke over. Flemming M√łller Mortensen fra Socialdemokratiet sagde lige ud at der var brug for en brugerunders√łgelse p√• Sexologisk Klinik.

Jeg havde bestilt kage, kaffe og √¶blemost til 100 mennesker og da Sebastian og jeg samtidig var indstillet p√• at v√¶re h√•rde i filten og overholde tiderne kunne vi ringe til pause til tiden. Sikke en summen, og sikken en masse sm√•m√łder og snak. Jeg havde h√łrt at pauser var vigtige og der var ingen tvivl om at her blev der virkelig udvekslet informationer. Jeg selv n√•ede knap at holde pause. Berlingske havde en journalist med og der var bestilt en fotograf, s√• jeg m√•tte sidde “model” foran det store gruppebillede for enden af salen, og bagefter tr√¶kke lidt afsides og give et interview til den s√łde unge kvindelige journalist. Der var ogs√• et par journaliststuderende der ville have et interview, og s√• var der fotografen fra Aftenshowet. Han forsvandt og jeg gik stadig rundt med mikrofon og sender. N√• – det m√•tte jeg tage med ind i Nyhavn n√•r jeg skulle i Aftenshowet.

Transh√łringen i F√¶llessalen.
Transh√łringen i F√¶llessalen.
F√łrste afdeling af h√łringen havde v√¶ret koncentreret om k√łnsskifte, behandling og Danmarks forhold til Gender Pioneers og rapporter. Anden afdeling handlede mest om k√łnsregistrering, hadforbrydelser og i sidste ende om muligheden for det s√•kaldte civilretslige k√łnsskifte. Og til allersidst rundede h√łringen af med et forslag til neds√¶ttelse af en transkommission. Et forslag der var udarbejdet i et f√¶lles fodslag imellem LGBT Danmark og Videnbankens indehaver Tina Thranesen. Forslaget var godkendt af b√•de LGBT Danmark og Trans-Danmark og jeg synes det var en flot afrunding, at vi kunne aflevere s√• professionelt et forslag til at kulegrave vores forhold i Danmark.

H√łringen sluttede til tiden og b√•de SF og S havde markeret at vi kunne forvente reformer n√•r de kom til, og at de fastholdt deres samarbejde i oppositionen om at genfrems√¶tte B 168, og i √łvrigt ville de se velvilligt p√• en del af de reformkrav der var kommet frem p√• denne h√łring. Og det var netop den egentlige tanke med denne h√łring da ideen i sin tid spirede frem. At vi skulle markere os og holde fast og udbygge vores reform√łnsker. Det lykkedes til fulde og jeg blev glad da Flemming M√łller Mortensen kom hen til mig og sagde at han havde v√¶ret til mange h√łringer, men at denne bare havde v√¶ret superprofessionelt tilrettelagt og afviklet.

Irene Haffner i DR1 Aftenshowet.
Irene Haffner i DR1 Aftenshowet.
Jeg havde ikke rigtig tid til at nyde succesen i F√¶llessalen, men m√•tte hurtigt samle mine ting og begive mig ud i byen. En g√•tur mod Kongens Nytorv, ned ad Nyhavn og lige en hurtig p√łlse hos en p√łlsemand, derefter over broen og ned ad Havnegade, indtil jeg fandt Aftenshowet der hvor Sverigesb√•dene i sin tid lagde til. Det var en lille bygning og der var ualmindelig mange mennesker, da der var en slags finale om den bedste landsby i DK, og rummet var fyldt med forventningsfyldte landsbyrepr√¶sentanter. Da jeg havde v√¶ret en tur i sminkestolen var jeg inde og gennemg√• forl√łbet med Sisse Fisker. Vi havde p√• forh√•nd aftalt tre emner: Navn, CPR nr. og k√łnsskifteoperationer. De kunne se jeg var lidt tr√¶t og jeg blev tilbudt et lille fredeligt rum ude bagved hvor jeg kunne sidde i fred og ro med et glas vand og hvile mig lidt. S√• var det ellers p√• og jeg syntes jeg klarede mig nogenlunde selv om jeg godt vidste at makeup mm. var lidt udslidt. Bagefter fik jeg til en taxa og k√łrte ind i byen for at spise sammen med de andre der havde tilmeldt sig f√¶llesspisningen p√• Il Ponto, her fik jeg forn√łjelsen af at snakke med og l√¶re Maria n√¶rmere at kende. Ellers var det hjem i lejligheden og falde omkuld af tr√¶thed.

N√¶ste dag sov jeg l√¶nge mens min veninde var p√• Sexologisk Klinik. (Vi havde sp√łgt lidt med, at hun skulle respektere det, hvis der hang et hvidt flag ud af vinduet). Kl. 13 begav vi os ud i det k√łbenhavnske mylder og fik fanget ekspresbussen til Jylland i Valby. Sent tirsdag aften rullede vi som de sidste passagerer ind p√• en √łde rutebilstation i Thisted og sj√¶ldent har jeg nydt min egen seng som jeg gjorde den aften.

Der var ikke megen tid til at lukrere på succesen. Jeg skulle lynhurtigt omstille mig da der ventede en forestilling med min cabaret på Ålborg teater forude. Så det var lige fra tilmeldingslister og oplæg til replikker og sangtekster.

Tilbage står et TAK. Et stort TAK!

Tak fordi tiden var med os og at det lykkedes.

Tak til Lisa fordi hun gav inspiration og formuleringer og mæglede da det så sortest ud.

Tak til det samarbejde der trods alle odds opstod imellem de to foreninger Trans-Danmark og LGBT Danmark.

Og tak til alle der aktivt hjalp til og medvirkede til at vi var synlige, levende og ikke til at komme udenom. Det var i sig selv en fantastisk markering Рog så på Christiansborg!

Tak til Gr√¶srodsfonden, der som de f√łrste lagde 3.000 kr. til st√łtte og gav mod og optimisme til at forts√¶tte.

Kamal Qureshi.
Kamal Qureshi.
Tak til SF, Kamal Qureshi, Allan og S√łren der fra deres kontor hjalp og s√łrgede for forbindelserne til sal og kantine og gjorde deres p√• Christiansborg og andet steds for at udbrede kendskabet til vores h√łring..

Tak til alle jer der samlede ind. Der blev indsamlet 1.600,- kr. – tak! Det gjorde jo at vi kunne leje alt det der gav en professionel h√łring som alt i alt l√łb op i 14.000 kr. jeg havde budgetteret med 15.000,- kr. s√• det var ikke meget galt. Opst√•r der et overskud m√• vi se hvem der skal nyde godt af det. Men regnskabet er ikke afsluttet endnu.

Tak til LGBT Danmark som st√łttede os ekstra med 2.400,- kr. – Det var flot!

Og is√¶r en stor tak til TiD – Transvestitforeningen i Danmark – som sponsorerede os med hele 3.000,- kr. Jeg blev helt r√łrt da jeg fik det at vide. Jeg ved godt at TiD m√•ske ikke har den helt store interesse i en politisk orienteret h√łring som denne, men det er mit h√•b at den markering i medier og i politiske kredse h√łring har bevirket, ogs√• p√• lang sigt vil komme TiD‘s medlemmer til gode. TiD skal i hvert fald have tak for
den solidariske st√łtte de gav os.

Også en stor tak til Gender Pioneers, Sabaah og Blus for deres opbakning.

Tak til opl√¶gsholderne, der alle var velforberedte og professionelle og tak fordi I s√• p√¶nt fandt jer i os lidt h√•rdh√¶ndede ordstyrere. Det var en forn√łjelse at medvirke til den professionelle indsigt vi viste vi havde – og at vi forstod at formidle den. Ikke alene var vi synlige, vi kunne ogs√• sige noget fornuftigt!

Tak til Sebastian Svegaard som viste sig at være et herligt bekendtskab og som med sikker hånd holdt styr på indlæg og selv nåede at holde et oplæg. Godt gået!

Ikke mindst tak til journalister, medier og enkeltpersoner der har hjulpet til med at oplyse om vore forhold og har skrevet fagligt og sobert om h√łringen og dens budskaber.

Jeg sidder tilbage med en fornemmelse, som jeg nok ikke er ene om. Nemlig flosklen om at enighed g√łr st√¶rk, men ogs√• med en erkendelse af at vi i vores dagligdag er meget forskellige, men at vi er n√łdsaget til at tale med en samlet stemme hvis vi vil h√łres. Og det gjorde vi mandag den 14. marts 2011 fra kl. 12.30 – 17.00 p√• Christiansborg!

Tak for det til alle der har medvirket, har krydset fingre og st√łttet op!

Kærlig Hilsen
Irene Haffner.