Spgsm. 866 af 4. juni 2009 om hvilket køn Sexologisk Klinik anvender om personer i journaler. Svar 2. september 2009.

Vist 90 gange.
Den 4. juni 2009 stillede Retsudvalget pÃ¥ foranledning af Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørgsmÃ¥l 866 – Alm. del 2008-09 – om Sexologisk Kliniks praksis med at anvende personers navne til sundhedsminister, Jakob Axel Nielsen, der svarede den 2. september 2009.

Spørgsmål
I forlængelse af foregående spørgsmål bedes ministeren indhente Klinikkens overvejelse om, hvilket køn man omtaler en person i journalen med såvel som i anden korrespondance, idet det forekommer uhensigtsmæssigt, at forskellige behandlere omtaler samme person forskelligt. Kunne en løsning være at spørge til patientens ønskede stedord i det selvbiografiskema, der sendes til nye patienter og så efterfølgende respektere dette eller alternativt helt at undlade at omtale patienter med kønsspecifikke pronominer?

Svar:
Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden har på baggrund af bidrag fra Sexologisk Klinik, Rigshospitalet, oplyst nedenstående:

Journalen er behandlernes arbejdsinstrument og som sådan et udtryk for den enkelte behandlers umiddelbare notater efter en samtale med patienten. Patienter med kønsidentitetsproblemer vil i behandlingsforløbet være i en overgangsfase mellem de to køn. Beskrivelserne i journalen er et udtryk herfor.

Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen.

* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet og svaret.
Spørgsmålet og svaret i pdf-format hos Folketinget.