Børnehaver med plads til Pippiprinser og Piratprinsesser

Vist 286 gange.

Børnehaver med plads til Pippiprinser og Piratprinsesser
Børnehaver med plads til Pippiprinser og Piratprinsesser

Titel: Børnehaver med
Plads til Pippiprinser og Piratprinsesser
En inspirationsguide til at arbejde med
køn og ligestilling i børnehaver
Redaktion Jesper Olesen og Kenneth Aggerholm
Forlag Danmarks PĂŚdagogiske Universitetsskole
Aarhus Universitet
Udgivet 7. marts 2008
Sprog Dansk
Antal sider 90
ISBN-13 – trykt 978-87-92142-14-6
ISBN – elektronisk 978-87-92142-22-1

Danmarks PÌdagogiske Universitetsskole har for minister for ligestilling gennemført observationsstudier i tre børnehaver i 2007. Pü baggrund af undersøgelsen er der blevet udarbejdet en inspirationsguide og en baggrundsrapport. Inspirationsguiden er udformet til pÌdagoger med henblik pü at fü skabt debat blandt pÌdagoger og børn om kønsroller.
Forord
Piger og drenges udfoldelsesrum prÌges büde af familie, venner, medier, børnehaver og fritidsaktiviteter. Vi har alle et ansvar for, at børn für lige mulighed for at vÌlge, hvad og med hvem de vil lege. Det handler ikke om, at piger og drenge skal vÌre ens, men om at give dem mulighed for at udvikle deres kompetencer uanset køn. Det für ikke kun betydning for deres nuvÌrende liv, men ogsü for deres fremtidige valg af uddannelse, job og familieliv.
Hvis vi vil opnü en langsigtet forandring, mü ligestillingsarbejdet starte blandt børnene, og pÌdagoger spiller her en vigtig rolle i forhold til at give børnene udvidede muligheder for at vÌlge det liv, de ønsker at leve. Piger og drenge i børnehavealderen skal lege og lÌre om kønsroller og ligestilling.
I legen øver børnene sig pü voksenlivet, og derfor er det vigtigt, at de prÌsenteres for en bred palet at vÌlge fra.
Med denne inspirationsguide kan pÌdagoger og andre, der arbejder med børn, lade sig inspirere til, hvordan man kan lade fastlüste forventninger til piger og drenges kompetencer trÌde i baggrunden og møde børnene, hvor de er.
Foruden guiden har jeg fĂĽet udarbejdet børnebogen “Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida“, som kan bruges til at sĂŚtte en samtale i gang med børnene pĂĽ stuen om forventninger til piger og drenge.
Karen Jespersen
Minister for ligestilling