Fantomfølelser af at have en penis. Januar 2008.

Vist 270 gange.

Journal of Consciousness Studies
Journal of Consciousness Studies
ForholdsmÌssigt mange transmÌnd fortÌller, at de rent fysisk føler, at de har en penisfantomfølelser, og at de har haft følelserne af at have en penis mellem benene lige fra de var helt smü piger. Andre transmÌnd fortÌller, at de begyndte at fü fantomfølelser af at have en penis,
da de begyndte hormonbehandlingen med testoteron.

Tilsvarende fortÌller forholdsmÌssigt fü transkvinder, som har gennemgüet en kønsskifteoperation og dermed füet fjernet deres penis, at de har fantomfølelser af stadig at have deres penis.

Vilayanur S. Ramachandran, professor, neurolog og psykolog ved University of California (UC San Diego) og en af de førende autoriteter inden for fantomsmerter og -følelser og Paul D. McGeoch fra Psychology Department ved University of California har lavet en undersøgelse vedrørende fantomfølelser hos transmÌnd af at have en penis, og hos transkvinder
af ikke at have en penis.

Vilayanur S. Ramachandran
Vilayanur S. Ramachandran
Undersøgelsen kom igang, idet nogle transseksuelle blev bekendt med V. S. Ramachandrans forskning omkring fantomfølelser og fantomsmerter.
Det førte til, at han sammen med Paul d. McGeoch foretog en undersøgelse af 20 transkvinder og 29 transmÌnd.

Paul D. McGeoch
Paul D. McGeoch
Det første resultat viste, 6 ud af 20 eller 30 % af transkvinderne, som havde fĂĽet fjernet deres penis i forbindelse med deres kønsskifteoperation havde fantomfølelser af stadig at have deres penis, medens 58 % af “normale” mĂŚnd havde fantomfølelser af stadig at have have deres penis efter en opertiv fjernelse af den – f.eks. efter ulykker.

Det andet resultat viste at kun 3 ud af 29 transmĂŚnd havde fantomfølelser af stadig at have deres bryster, efter de operativt var fjernet. Det er mellem en tredjedel og halvt sĂĽ mange, som blandt “normale” kvinder, der fĂĽr fjernet brysterne.

Det tredje resultat viste, at hos transmÌnd var der 18 ud af 29 eller 62 %, som havde oplevet fantomfølelser af stadig at have have deres penis lang tid før deres operation.
I to tilfÌlde viste fantomfølelserne sig kort efter hormonbehandlingen med testoteron var begyndt.

* * *
Artikel om undersøgelsen i Journal of Consciousness Studies (videnskabeligt tidsskrift) Volume 16, No.1, January 2008.
Artikel om undersøgelsen i SF Gate bragte den 13. april 2008.