FATID’s udaterede høringsskrivelse til Sundhedsstyrelsens udkast af 2. juni 2017 til “Vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling” til Sundhedsstyrelsen.
Herunder gengives høringsskrivelsen.
Sundhedsstyrelsen
Enheden for Evidens, Uddannelse og Beredskab
Islands Brygge 67
2300 København S
Foreningen Af Transkønnede I Danmark – FATID – har med interesse læst det udsendte forslag til en ny vejledning om sundhedsfaglig hjælp ved kønsidentitetsforhold og kønsmodificerende behandling.
Foreningen er stort set tilfreds med de nye ændringer i forhold til de meget ”gammeldags” termer man opererede med for bare få år siden og vi noterer os at transpersoner nu skal behandles på lige fod med andre i sundhedssystemet, med let og lige adgang til sundhedsvæsenets behandling. Vi noterer os også at det sundhedsfaglige personale skal optræde professionelt og med respekt for den enkeltes situation og præferencer. Dette burde naturligvis være, og have været, en selvfølge og FATID er tilfreds med at det nu understreges, og vi håber at denne meget vigtige forudsætning for et godt møde imellem de transkønnede og sundhedsvæsenet vil blive implementeret og respekteret i enhver behandlers opfattelse af transkønnede.
Alt i alt gode hensigter som vi i FATID naturligvis vil følge igennem vore medlemmer.
Vi kan læse at den psykiatriske del af behandlingen stadig er med, og vi formoder at det er et tilbud, og ikke en obligatorisk del af det der stadig kaldes en udredning. Vi har forståelse for at psykisk sygdom skal ”spottes” men anser ellers at det der kaldes ”Kønidentitets ubehag” ikke længere omfattes af psykiatriske diagnoser. Da vi endvidere med tilfredshed læser at informeret samtykke nu er gældende i behandlingen, vil vi formode at psykiatrisk hjælp er et tilbud. Ikke et Must!
I FATID har vi altid undret os over at man vedvarende kalder behandlingen af transkønnede højt specialiseret. Med frafaldet af de psykiatriske diagnoser er det vel kun det endelige kirurgiske kønsskifte, og til dels den medicinske behandling som er specialiseret. Og skulle vi pege på en usikkerhed fra vores side, er det, at det multidisciplinære team stadig kan ledes af en psykiater. Vi mener ikke at en Psykiater skal have en ledende funktion i MDT.
Vi er tilfredse med at rådgivning, information og støtte får en større plads, men i det udsendte vejledningsforslag savner vi at der tydeligt skrives at enhver transperson der henvender sig i det offentlige sundhedsvæsen, skal præsenteres for sine muligheder. Det gælder både talepædagogik, laserbehandling m.m. Disse muligheder skal gøres tydelige og klare ved førstegangs henvendelser.
I det store hele er vi Foreningen Af Transkønnede I Danmark tilfredse med forslaget til ny vejledning, men som vi har erfaret igennem årene, er hensigten ikke altid den virkelighed der finder sted i den daglige behandling. Vi håber det bedste. Ogvi håber på et fortsat godt samarbejde.
Med venlig Hilsen
Irene Haffner
Formand
* * *
Høringsskrivelsen i pdf-format.