Der er to køn, mand og kvinde. Køn er biologisk og genetisk bestemt. Borgerforslag af 19. maj 2021. For få stemmer


Søren Stidsen oprettede den 19. maj 2021 borgerforslaget: “Der er to køn, mand og kvinde. Køn er biologisk og genetisk bestemt.”.

Sidste frist for at underskrive borgerforslaget er den 15. november 2021.

Hvis borgerforslaget opnår 50.000 underskrifter, bliver det behandlet i Folketinget, hvis et folketingsmedlem eller en minister fremsættes det i folketinget.
Det er ifølge grundloven kun folketingsmedlemmer og ministre, som kan fremsætte beslutningsforslag i Folketinget.

Den 15. november 2021.
For få stemmer.
Borgerforslaget opnåede 2.112 støtter og dermed ikke de nødvendige 50.000 inden for 180 dage. Forslaget kan derfor ikke længere støttes.

* * *
Borgerforslaget:
Der er to køn, mand og kvinde. Køn er biologisk og genetisk bestemt.
ID: FT-08006

Det pålægges regeringen at udarbejde og fremsætte de nødvendige lovforslag til at sikre, at køn i alle sammenhænge, der vedrører eller reguleres af staten, regionerne og kommunerne, baserer sig på biologisk køn, sådan som det kommer til udtryk i den menneskelige anatomi og genetik.
Denne lovgivning skal tage udgangspunkt i, at der grundlæggende er to køn, mand og kvinde, og at det enkelte menneskes køn allerede fra undfangelsen er defineret genetisk og ikke kan ændres.
Det pålægges endvidere regeringen inden for denne ramme at arbejde for de bedst mulige vilkår for det lille mindretal, der lider af kønsdysfori eller oplever problemer, fordi de er interkønnede.

I Danmark har vi i de senere år oplevet, at loven stille og roligt er blevet ændret, sådan at det er blevet nemmere og nemmere at få lov til at skifte køn. Siden 2014 har det været muligt for voksne at skifte køn rent juridisk, hvis man vedvarende oplever at tilhøre det andet køn. Samtidig presses der på, for at det skal blive nemmere for børn at skifte køn. Den udvikling skal standses, og loven skal rulles tilbage.
Dette borgerforslag udspringer af en bekymring over den nuværende lovgivning og de ønsker, flere partier har til ny lovgivning. Bekymringen er dels praktisk og dels ideologisk.
Når vi på dansk taler om køn, så gør vi det i udgangspunktet uden at skelne mellem det biologiske, det psykologiske og det sociologiske, og det er med til at vanskeliggøre samtalen, fordi vi nemt kan komme til at sammenblande begreberne. Den sociologiske del, som vi ofte taler om som kønsroller, er ikke relevant for dette borgerforslag. Det er således ikke hensigten at regulere, hvordan man generelt skal leve, arbejde, klæde sig eller opføre sig på baggrund af køn. På tværs af tid og kulturer har mennesker indrettet sig på mange forskellige måder, og køn har kun været én faktor blandt mange i denne sammenhæng.
Når det drejer sig om det offentliges registrering af den enkeltes køn, så er det dels afgørende, at der ligger stabile og konstaterbare fakta bag, og dels at registreringen opfylder et praktisk formål. Har registreringen ikke et praktisk formål, så bør staten slet ikke registrere køn.

Den offentlige registrering af køn er primært relevant i forhold til sundhedsvæsnet, hvor undersøgelser og behandlingsformer kan variere efter køn. I visse dele af retsvæsnet, eksempelvis krænkelsessager, spiller køn en rolle, og desuden bruges køn ofte, når man skal lave offentlige statistikker over løn, levealder, kriminalitet og meget andet, hvor der ikke er lighed mellem kønnene.
Især i forhold til sundhedsvæsnet vil det altid være relevant med en registrering af det biologiske køn. Moderne forskning gør det mere og mere klart, at det rent medicinsk er vigtigt at se på patientens biologiske køn, når man vælger behandling. I de øvrige sammenhænge er biologiske køn mindst lige så relevant som oplevet køn.
Biologisk køn er i modsætning til oplevet køn både stabilt og objektivt defineret. Det er umiddelbart konstaterbart, og det giver de oplysninger, samfundet har behov for. Oplevet køn derimod kan ændre sig, og det opfylder ikke formålet med at registrere køn. Derfor er biologisk køn rent praktisk et bedre valg end oplevet køn i den offentlige registrering.
For det andet bygger idéen om kønsskifte på en ideologisk virkelighedsforståelse, der er stærkt problematisk. Det er en forståelse, der siger, at virkeligheden formes af vores opfattelse af den, og at vi derfor kan ændre den, hvis vi ikke synes om den. Derfor er det vigtigere, hvilket køn man selv oplever, man er, end hvilket køn man objektivt set er.
For det første er denne virkelighedsforståelse farlig, fordi den relativiserer stort set alt. Intet er indiskutabelt sandt i sig selv, hvis vi mener noget andet, og selvom det er svært at forestille sig Folketinget vedtage, at mennesker kan anerkendes som katte, eller at man kan få lov at ændre sin alder, hvis man ikke trives med den, er der intet i vejen for, at samme logik kan føre os dertil. Når først den objektive virkelighed har mistet sin værdi, er der ingen stabile pejlemærker tilbage.
For det andet er den også forkert. Det har på det seneste også et år med Covid-19 vist os. Uanset hvad vi måtte beslutte eller ønske, er vi underlagt virkeligheden og må indrette os efter den, hvad enten det er bekvemt eller ej. Det gælder i alle livets forhold.

Virkeligheden er, at det biologiske køn er uforanderligt, og det er meningsløst at lovgive imod virkeligheden. I stedet skal Folketinget lovgive inden for virkeligheden og sikre, at der er meningsfulde love. Samtidig skal Folketinget sikre rammerne for, at der både i sundhedsvæsnet og i samfundet generelt er plads til de mennesker, der er utilpasse med deres biologiske køn, så de med mindst mulig gene eller lidelse kan leve med deres biologiske køn, som det er.

——

I den offentlige debat er der nogle spørgsmål til og indvendinger imod de tanker, der ligger til grund for dette borgerforslag. Resten af bemærkningerne er derfor korte svar på en række af disse indvendinger:

Indvending: Køn er ikke binært, men et spektrum. Der er mange køn.

Selvom denne påstand ofte bliver fremført, er der endnu ingen, der har fremlagt eksempler på andre køn end mand og kvinde, sådan at de faktisk kan defineres. I stedet fremlægges forskellige måder at protestere mod den binære kønsopfattelse på, men ingen af disse kønsopfattelser eller -identiteter har fysiske eller mentale kønskarakteristika, der kvalificerer dem til at være selvstændige køn.
Hvis påstanden om køn som et spektrum skal tages for pålydende, er konsekvensen også, at alle mennesker ligger et sted på dette spektrum og er en mellemting mellem mand og kvinde.
Mand og kvinde er i modsætning til denne opfattelse to køn, hvor der på hvert enkelt psykisk karakteristikum og til en vis grad også på de fysiske karakteristika er et overlap. Alle mænd er ikke højere end alle kvinder, men mænd er generelt højere end kvinder, og alle kvinder er ikke mere empatiske end alle mænd, men kvinder er generelt mere empatiske end mænd.

Indvending: Det er videnskabeligt bevist, at nogle mennesker er født i den forkerte krop.

Nej, det er det ikke. Det er veldokumenteret, at nogle mennesker oplever, at de er født i den forkerte krop, såkaldt kønsdysfori. Et videnskabeligt bevis kræver fastsatte definitioner at arbejde ud fra, og så længe der ikke findes en ikke-biologisk definition på mand og kvinde, er det ikke muligt at bevise, at en given person i en given krop har det modsatte køn af kroppen. Ønsker man at definere køn ikke-biologisk, må første skridt derfor være at fremlægge et udkast til en alternativ definition på hvert køn.

Indvending: Det ændrer jo ikke noget på dit køn, at en anden får lov at skifte sit.

Det er selvfølgelig i princippet sandt, men samtidig er det også en skæv indvending, for indvendingen fokuserer på det individuelle plan, mens betydningen er på det generelle plan. Betydningen af kønsskifte er en ændring i forståelsen af, hvad køn er. Når det bliver muligt for mennesker at skifte køn, skifter betydningen af ordene ”Mand” og Kvinde”, og der er ikke bare tale om nuancer. Fra at være objektivt defineret på baggrund af genetik og anatomi, sådan som dette borgerforslag hævder, bliver betydningen af ”Mand” og ”Kvinde” i stedet udefinerbar og subjektiv, for køn afgøres af den enkeltes egen oplevelse.
Det er derfor ikke sandt, at det ikke påvirker mit køn, at en anden får lov at skifte sit. Kønsskifte ændrer selve kønsopfattelsen, og når den enkelte derefter siger: ”Jeg er en mand” / ”Jeg er en kvinde”, er udsagnet dybest set tomt og meningsløst, for ingen ved, hvad ordene betyder.

Indvending: På engelsk skelner man mellem Sex (biologisk køn) og Gender (oplevet køn). Den forskel overser dette borgerforslag.

Tværtimod. Dette forslag er netop opmærksom på den forskel, men hvor kønsskifte bygger på den antagelse, at oplevet køn overtrumfer biologisk køn, bygger dette forslag på den forståelse, at biologisk køn er den eneste meningsfulde måde at tale om køn på. Det skyldes for det første, at der ikke er nogen objektiv skelnen mellem forskellige oplevede køn, hvor kønnet kan fastslås ud fra nogle kriterier, der er enighed om. For det andet er det i de situationer, hvor køn har reel betydning, altid det biologiske køn, der er vigtigt. Det gælder for eksempel i omklædningsrummet, i sport og i sundhedsvæsnet.
I de situationer, hvor oplevet køn er vigtigt for andre end personen selv, bliver kønnet reelt en indordning under et kønsrollemønster, man normalt ville bekæmpe, i stedet for at blive en frisætning.

Indvending: Hvad så med de interkønnede? Kommer de ikke i klemme?

Interkønnede har enten kønskarakteristika fra begge køn eller mangelfulde karakteristika fra det ene. Til forskel fra transkønnede bygger tvivlen om deres køn på biologiske faktorer. Selvom de mest ekstreme bud siger, at der er 1,7% interkønnede, er det kun en lille del af disse, der har betydelige problemer med at finde sig til rette i det ene køn, og en del ved slet ikke, at de teknisk set kan anses for interkønnede.
At være interkønnet er ikke et køn i sig selv, men der er enkelte mennesker, hvor det hverken er meningsfuldt at klassificere dem som mand eller kvinde, og for dem skal der være gode løsninger. Det er således ikke forslagets hensigt at forhindre, at reelt interkønnede eksempelvis kan markeres som interkønnede i deres pas eller lignende. Selve betegnelsen ”Interkønnet”, altså imellem køn, tager udgangspunkt i, at der er køn, som man kan være imellem.

Indvending: Betyder det, at kønsskifteoperationer skal forbydes?

Nej. Der kan være sjældne tilfælde, hvor personer lider af så alvorlig og langvarig kønsdysfori, at en operation er det mindste onde, hvis de skal hjælpes til at leve med deres egen krop. Dette vil ikke ændre deres køn, men det vil give dem et kønsudtryk, de kan leve med.

Forslag stillet af:
Navn slettet
Aarhus
Kontaktoplysninger:
E-mail: Slettet

Medstillere:
Navn slettet
Albertslund
Kontaktoplysninger:
E-mail: Slettet
Navn slettet
Odense
E-mail: Slettet
Navn slettet
Ringkøbing-Skjern
E-mail: Slettet
Navn slettet E-mail: Slettet
Navn slettet
Torshavn
 

* * *
Borgerforslaget hos Folketinget med mulighed for at underskrive det.