Studiestart og transseksuel. Den 10. oktober 2014.

Vist 483 gange.

Linda Thor Pedersen ved DTU
Linda Thor Pedersen ved DTU
Af Linda Thor Pedersen den 10. oktober 2014.
I 2001 fik jeg en sv√¶r depression, m√•tte slutte min ans√¶ttelse hos DSB, hvor jeg havde v√¶ret ansat i 17 √•r, og blev f√łrtidspensioneret i 2003. I dag er jeg rask og vil gerne tilbage til arbejdsmarkedet. Det virkede dog urealistisk, da mine kvalifikationer fra DSB ikke var brugbare. Jeg var derfor n√łdt til at f√• opgraderet/ajourf√łrt min uddannelse. Jeg f√łlte mig studieegnet, men for at afklare det, meldte jeg mig til et 3-ugers adgangskursus i august 2013. Kurset forl√łb godt, og jeg s√łgte optagelse p√• Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

P√• det tidspunkt havde jeg levet to √•r som transvestit og behovet for at leve som kvinde var blevet stort. I september 2013 valgte jeg i f√łrste omgang at leve som kvinde i 2 – 3 m√•neder for at finde ud af, om det var det, jeg ville, og om jeg kunne magte de udfordringer, det ville give. Jeg f√łlte ogs√•, at skiftet fra mand til kvinde, ville v√¶re lettere f√łr studiestart.

Efter 1¬Ĺ m√•ned var jeg ikke i tvivl. Jeg fik en henvisning til Sexologisk Klinik med henblik p√• godkendelse af Linda som fornavn og k√łnshormonbehandling. I f√łlge navneloven kan “personer, der er transseksuelle eller ganske m√• ligestilles hermed” f√• tilladelse til at anvende et fornavn, der tilh√łrer det modsatte k√łn.

Jeg ans√łgte om optagelse p√• diplom-elektro vinterstart 2014 p√• DTU og blev optaget. Jeg fik en velkomstpakke og meldte mig til rusturen. P√• min brugerprofil p√• DTU var der et feminint billede og et mandligt fornavn, hvilket forvirrede mange.

Et par dage f√łr rusturen fik jeg en sms fra en vektor (en √¶ldre studerende, der er vejleder for nye studerende):
  Hej! ūüôā
Jeg skriver til dig, fordi vi har modtaget dine oplysninger i forbindelse med rusturen på Klinteborg her i weekenden.
Med al respekt sp√łrger jeg nu, for vi vil meget gerne tage hensyn ūüôā Vil du kaldes “han” eller “hun”, og skal der p√• dit navnebadge skrives “Linda”?
Jeg h√•ber, du forst√•r, at jeg ikke sp√łrger af mangel p√• respekt – vi vil bare sikre os, at vi ikke st√łder nogen ūüôā
Med venlig hilsen
Sm√łlfLee,
vektor p√• DTUs vinterrustur ’14

Jeg blev meget glad, da jeg modtog den sms, is√¶r de forsigtige formuleringer for at undg√• at st√łde mig, hvilket de absolut ikke gjorde. Samtidig blev jeg klar over, at det m√•ske ville blive mere indviklet, end jeg havde forestillet mig. For at g√łre det lettere for de andre deltagere p√• rusturen, valgte jeg at skrive en meddelelse p√• Facebook:
  K√¶re medstuderende

N√•r I ser mit navn og mit profilbillede, g√łr I jer m√•ske nogle tanker. Der er m√•ske nogle sp√łrgsm√•l, I gerne vil have besvaret, som I dog er for h√łflige til at stille.

Jeg er transseksuel. Jeg bruger Linda som kaldenavn og foretr√¶kker at blive omtalt som “hun”. Siden september 2013 har jeg levet som kvinde. Hvis I √łnsker at vide mere om, hvad det vil sige at v√¶re transseksuel, m√• I gerne sp√łrge mig.

Kærlig hilsen
Linda

Mere information:
Vidensbanken om k√łnsidentitet
Mine artikler

Fra LGBT Danmarks ordbog:
Transseksuel:
Person, hvis k√łnsidentitet adskiller sig fra det k√łn, p√•g√¶ldende blev tildelt ved f√łdslen, og som derfor √łnsker at leve og blive anerkendt som tilh√łrende det modsatte k√łn.
Nogle, men ikke alle, √łnsker behandling med k√łnshormoner og/eller kirurgiske indgreb.
Begrebet vedr√łrer s√•ledes k√łnsidentitet, og har ikke noget med seksuel orientering at g√łre.
Latinsk oprindelse afledt af trans og sexus.
Trans er en forstavelse til andre ord med betydningen: over til, modsat. Sexus refererer til k√łn og ikke til seksualitet.

Linda Thor Pedersen ved en af hovedindgangene til DTU
Linda Thor Pedersen ved en af hovedindgangene til DTU
P√• rusturen blev jeg godt modtaget. Langt de fleste spurgte mig om, hvordan det er at v√¶re transseksuel, hvorfor jeg har valgt at leve offentligt med det, og om jeg har oplevet diskrimination. For mange var det gr√¶nseoverskridende at sp√łrge, og der var flest sp√łrgsm√•l om aftenen.

Jeg glemte, at give mine undervisere og hj√¶lpel√¶rer samme tilbud om at sp√łrge, som jeg gav mine medstuderende. M√•ske var jeg tr√¶t af at tale om mig selv p√• det tidspunkt.
Jeg er blevet godt behandlet, og hvis der er nogle, der har fordomme, har de skjult det godt.

Det eneste, der har generet mig, er at skulle skrive fulde navn p√• afleveringsopgaver og til eksamen. Jeg er dog sikker p√•, at havde jeg forelagt problemet for DTU eller l√¶rerne, var der blevet fundet en l√łsning. Da jeg helst ikke ville v√¶re til besv√¶r, undlod jeg det. Samtidig f√łlte jeg, at det kun var et midlertidigt problem.

Der er mange, der har undret sig over, at jeg ikke bare har taget “Linda” som fornavn. Navneloven foreskriver imidlertid, at et fornavn skal svare overens med det biologiske k√łn. Der kan dog dispenseres, hvis man fra Sexologisk Klinik f√•r en erkl√¶ring, der fastsl√•r, at man er “transseksuel eller ganske m√• ligestilles hermed”. Jeg fik en s√•dan erkl√¶ring i juni i √•r og hedder nu “Linda Thor Pedersen”.
Den 11. juni i √•r blev der vedtaget en lov om “Juridisk sk√łnsskifte”. Man skal indsende en ans√łgning og efter en refleksionsperiode p√• 6 m√•neder, skal man bekr√¶fte ans√łgningen. Herefter modtager man et nyt cpr-nr.
Jeg s√łger selvf√łlgelig om juridisk k√łnsskifte.

Linda Thor Pedersen.