Spgsm. 517 af 26. juni 2023 om juridisk kønsskifte afskærer transkønnede fra egne sundhedsdata. Svar 5. september 2023.

Vist 53 gange.
Sundhedsudvalget stillede den 26. juni 2023 spørgsmål nr. 517 – Sundhedsudvalget (SUU). Alm. del. Samling: 2022-23 (2. samling) – efter ønske fra Kirsten Normann Andersen (SF) om juridisk kønsskifte afskærer transkønnede fra egne sundhedsdata, og om hvordan ministeren vil sikre, at det ikke sker, til indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), der svarede den 5. september 2023.

Spørgsmål
I artiklen ”It-fejl afskærer transkønnede fra egne sundhedsdata: »Kan have konsekvenser for patientsikkerheden«” bragt på Version2.dk den 19. juni 2023 fremgår det, at personer der har fået foretaget et juridisk kønsskifte afskæres fra deres sundhedsjournal. Dette er til fare patientsikkerheden, da hospitalerne kan overse vigtige journaloplysninger om en patient, fordi data ligger spredt ud over flere CPR-numre. Vil ministeren i den forbindelse svare på, hvordan hun vil sikre, at det danske sundhedsvæsen får tilpasset systemerne, så transkønnede ikke afskæres fra egne sundhedsdata ved et juridisk kønsskifte?

* * *
Svar
Til brug for min besvarelse, har jeg indhentet bidrag fra Sundhedsdatastyrelsen, der oplyser følgende om:

”I de systemer der er vendt mod sundhedsvæsnet, som Sundhedsdatastyrelsen har ansvar for, har sundhedspersoner i forbindelse med patientbehandling adgang til data på borgers tidligere CPR-nummer, hvis dette bliver oplyst af borgeren.
Borgere har ikke samme mulighed digitalt, da adgang gives ved brug af aktuelt CPR-nummer knyttet til MitID. Borgeren er dermed henvist til at bede om indsigt i egen journal ved at henvende sig til den behandlende enhed.

Undtaget er dog medicinoplysninger, der er vurderet særligt kritiske, hvorfor Sundhedsdatastyrelsen i det Fælles Medicinkort har sikret teknisk understøttelse af cpr-skifte for både sundhedspersoner og borgere, så sundhedsdata på det gamle CPR-nummer automatisk er tilgængelige efter et cpr-skifte.

Det vurderes teknisk muligt at tilpasse øvrige relevante systemer, således at der – med en sammenknytning af CPR-numre – skabes automatisk understøttelse af sundhedspersoners adgang, samt fuld adgang til patienterne selv efter et cpr-skifte.

Sundhedsdatastyrelsen har i juni 2023 været i dialog med relevante parter i sundhedsvæsenet med henblik på at etablere et forpligtende samarbejde for at få udarbejdet en plan for national understøttelse af cpr-skifte. Styrelsen forventer deltagelse fra regioner, kommuner og praksissektoren.

Sundhedsdatastyrelsen ønsker således at sikre, at de systemer, som styrelsen selv har ansvar for i den digitale infrastruktur omlægges, så data kan tilgås under hensyntagen til både borgers evt. historiske CPR-nr., eCPR-nr samt aktuelt CPR-nr.

Samtidig ønsker Sundhedsdatastyrelsen, at øvrige systemer i sundhedsvæsenet, via den fælles digitale infrastruktur, får mulighed for at forespørge digitalt, om der for en given fysisk person findes flere CPR-numre eller eCPR-numre. De enkelte systemer i sundhedsvæsenet skal dog derefter selv håndtere de evt. sammenstillede data, der kan være knyttet til forskellige CPR-numre.

Arbejdsgruppen som Sundhedsdatastyrelsen har taget initiativ til frem mod national understøttelse af cpr-skifte forventes opstartet i 2. halvår 2023. Når der er enighed om løsning med sundhedsvæsenets parter, vil det være muligt at vurdere omfanget af opgaven samt tidshorisonten for etablering af løsningen.”

Jeg kan henholde mig til ovenstående svar.

Med venlig hilsen
Sophie Løhde

* * *
Folketingets journal vedrørende spørgsmålet.
Spørgsmålet hos Folketinget i pdf-format.