Theodora den hellige fra Vasta – munken, der rettelig var en kvinde

Vist 896 gange.

Theodoras kirke/kapel
Theodoras kirke/kapel
Theodora levede i 900-tallet i Peloponnesus i Grækenland i en lille by kaldet Vasta i grænseområdet mellem Messenia og Arcadia.
Som ung viede hun sit liv til Jesus Kristus, udgav sig for at være mand og blev munk.

Efter mange års tro og lydig tjeneste som munk ville djævelen teste, hvor stærk Theodora var i sin tro.
Theodora blev derfor beskyldt for at have gjort en ung pige gravid.
P√• det tidspunkt var der d√łdsstraf for s√•dan en anklage.
På intet tidspunkt forsvarede Theodora sig selv, idet hun fuldt og fast troede på, at Gud ville frelse hende og bringe sandheden for dagen.

Efter hun var dræbt opdagede beboerne i byen og munkene, at hun var en kvinde, og derfor jo ikke kunne have gjort den unge pige gravid.
I dyb skam over det skete og som bod byggede de en lille kirke/et kapel til hendes ære.

Og så begyndte der at ske underlige ting.
F√łrst sprang der en kilde, og derefter voksede der sytten tr√¶er op gennem kirken/kapellet.

Gennem de f√łlgende √•rhundrede fl√łd kilden fortsat og tr√¶erne voksede sig store. Hverken stormvejr eller mangel p√• n√¶rende jord gjorde skade p√• tr√¶ernes v√¶kst.

Kirken/kapellet med træerne og kilden blev gennem tiderne kendt som åndeligt helbredende, og mange har bekendt deres fejl og ugerninger og har forladt stedet renset for skyld.

Selv om hun ikke n√¶vnte noget til sit forsvar, fort√¶lles det, at Theodoras sidste ord, inden hun ud√•ndede var “Min krop skal blive til en kirke, mit h√•r til h√łje og st√¶rke tr√¶er og mit blod til en flod”.

* * *
En anden version af overleveringen er, at hun forklædt som mand gjorde tjeneste som soldat. En ung kvinde blev forelsket i hende (i den tro, at Theodora var en mand), men da Theodora ikke ville (kunne) gifte sig med den unge kvinde, fortalte denne til Theodoras foresatte, at Theodora havde gjort hende gravid.
Theodoras foresatte gav to valg: Gift dig med den unge kvinde eller bliv henrettet.
Derefter f√łlger versionen i det v√¶sentligste den f√łrste version.