Titel | Undersøgelse af udfordringer og stigma i forhold til at have en LGBTI-identitet i Danmark |
Udarbejdet for | Ligestillingsafdelingen, Miljø- og Fødevareministeriet |
Udarbejdet af | Als Research |
Sprog | Dansk |
Udgivet | 11. juli 2020 |
Antal sider | 187 |
ISBN-13 | 978-87-93373-42-6 |
Undersøgelsen er baseret på et stort online-spørgeskema besvaret af 3.571 LGBT-personer og 24 dybdegående interview med LGBTI-personer, 7 interview med rådgivere fra relaterede rådgivningstilbud og 3 ekspertinterview.
Als Research:
Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med en følgegruppe bestående af Signe Nebelong (projektleder i Sex & Samfund), Susanne Branner Jespersen (sekretariatschef i LGBT+ Danmark), Jette Clemmensen (formand for Transpersoner i Danmark), Inge Toft Thapprakhon (talsperson i Intersex Danmark), Tina Thranesen (Vidensbanken om kønsidentitet og medstifter af LGBT Komitéen), Søren Laursen (medstifter af LGBT Komitéen) og Christian Graugaard (professor i sexologi v. Aalborg Universitet). Følgegruppen har bidraget til at kvalificere undersøgelsens spørgeskema og interviewguides, hjulpet med distribution af spørgeskemaet og givet centrale inputs til undersøgelsens analyser. Stor tak til alle i følgegruppen.
Ligeledes skal der lyde en tak til Morten Emmerik Wøldike (chefkonsulent i Institut for Menneskerettigheder), Christian Graugaard (professor i sexologi v. Aalborg Universitet) og Jeppe Hald (daglig leder af rådgivningen til børn og unge i Sex & Samfund), som gennem ekspertinterview har været med til at give inputs og kvalificere undersøgelsen.
Undersøgelsen viser bl.a.:
- 53 % af LGBT-personerne oplever, at der generelt er et positivt syn på deres LGBT-identitet i Danmark.
- Betydelige mindretal blandt LGBT-personer oplever udfordringer og stigmatisering i relation til at være åbne, diskrimination og begrænset frihed til at færdes og agere, som de ønsker i det offentlige rum. Både forventede og oplevede former for stigmatisering udgør således betydelige udfordringer for et mindretal af LGBT-personer i Danmark.
- Manglende åbenhed og oplevelser med negative reaktioner på åbenhed hænger sammen med en øget risiko for både psykisk mistrivsel og ensomhed blandt LGBT-personer i Danmark. Forventet og oplevet stigmatisering udgør dermed ikke kun en udfordring for LGBT-personers ligestilling og frihed til at leve, som de ønsker. Stigmatiseringen hænger også sammen med en trivselsmæssig udfordring.
- Ensomhed udgør en alvorlig udfordring for et stort mindretal af LGBT-personer i Danmark. Undersøgelsens data indikerer, at ensomhed er omtrent 5-6 gange mere udbredt blandt LGBT-personer (28 %) end blandt befolkningen generelt (5 %).
- De ovenfor nævnte mønstre synes også at gøre sig gældende blandt interkønnede, om end der er for få respondenter til at konklusionerne med sikkerhed kan generaliseres. Der er samtidig stor intern diversitet blandt de interkønnede.
- Der ses store interne forskelle mellem grader af åbenhed og typer af forventet og oplevet stigmatisering blandt lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner. Transpersoner udgør en særligt udsat gruppe i relation til manglende åbenhed, forventet og oplevet stigmatisering samt mistrivsel og ensomhed. Omvendt oplever bøsser på flere områder færre udfordringer og mindre stigmatisering end andre LGBT-personer. Bøsser er dog særligt udsatte på visse punkter – eksempelvis i forhold til oplevelser med vold.
- For mange LGBT-personer går der en del år fra de første gang opdager eller fornemmer deres LGBT-identitet, til de vælger at fortælle nogen om det. Desuden er manglende åbenhed, mistrivsel og ensomhed særligt udbredt blandt unge LGBT-personer.
* * *
Omtale af undersøgelsen hos Als Research, hvor undersøgelsesrapporten kan downloades.
Rapporten: “Undersøgelse om udfordringer og stigma ift. at have en LGBT-identitet i Danmark” hos Als Research.