LGBT komiteens høringssvar den 5. februar 2023 til forslag til Lov om ændring af lov om de gymnasiale uddannelser.

Vist 38 gange.

LGBT komiteen sendte den 5. februar 2023 sit høringssvar til forslag til Lov om ændring af lov om de gymnasiale uddannelser, der blev offentliggjort den 30. januar 2023.

* * *
Høringssvaret:

LGBT komiteens høringssvar
LGBT komiteens høringssvar
LGBT komiteen.

5. februar 2023

Til aarjk@uvm.dk

Høring – Obligatorisk seksualundervisning

I ”Forslag til Lov om ændring af lov om de gymnasiale uddannelser (Udvidelse af lovens formålsbestemmelse og indførelse af obligatorisk seksualundervisning)” anføres:
2. I § 29 indsættes som stk. 7: »Stk. 7. Seksualundervisning skal, hvor det er relevant, indgå som en del af undervisningen. Undervisningen skal tilrettelægges, så eleverne opnår viden om og indsigt i seksualområdet og får mulighed for at reflektere herover.«

LGBT komiteen tilslutter sig tilføjelsen af stk. 7 i § 29, men finder det væsentligt, at der laves en tilføjelse, så tilrettelæggelsen af undervisningen også kommer til at omhandle forhold om kønsidentitet.

I begrundelsen for indførelsen af § 29, stk. 7 omtales elevernes håndtering af uønsket seksuel interesse indgående. LGBT komiteen er enig i vigtigheden af elevernes forståelse af kropslig autonomi, men mener samtidig, at denne forståelse også bør omfatte kønsidentitet. Transpersoner er mere synlige i dag end tidligere – både i elevgruppen og i populærkulturen. Men samtidig viser undersøgelser, at transpersoner har ringe trivsel.

Derfor mener LGBT komiteen, at når der indføres en obligatorisk seksualundervisning, altså en undervisning i krop og køn, og der i øvrigt heri retteligen indgår undervisning i kropslig autonomi, så bør undervisningen også omfatte kønsidentitet.

LGBT komiteen anbefaler, at § 29, stk. 7 formuleres som følger:
»Stk. 7. Seksualundervisning skal, hvor det er relevant, indgå som en del af undervisningen. Undervisningen skal tilrettelægges, så eleverne opnår viden om og indsigt i seksualområdet og i forhold om kønsidentitet samt får mulighed for at reflektere herover.«

Med venlig hilsen
LGBT komiteen

Tina Thranesen Søren Laursen

* * *
Høringssvaret i pdf-format.
Folketingets journal med høringssvaret den 30. marts 2023.