Stafetten. Freja Nordam den 30. november 2008. Som barn var jeg ikke god til stafet.

Vist 1.045 gange.
Af Freja Nordam, der modtog stafetten fra Tina Vyum

Som barn var jeg ikke god til stafet. S√¶rlig atletisk har jeg nemlig aldrig v√¶ret. At denne stafet er beregnet til at skrive sig ud af, g√łr at jeg godt t√łr tage udfordringen jeg modtog fra Tina Vyum op.
P√• denne tid af √•ret er der traditioner for at man g√łr status over √•rets gang, og hvordan det har formet sig. Det vil jeg tillade mig at g√łre, men som bekendt er bakspejle mindre end vindspejle, derfor vil jeg bruge mest energi p√• nogle visioner for n√¶ste √•r.

Den absolut st√łrste og mest betydningsfulde begivenhed i 2008, var at jeg den 6. oktober blev bedste til lille August. Det er helt vidunderligt, og kan ikke beskrives. Samtidig er jeg ogs√• “tante af reserven” til Lukas fra Viby, der s√• sm√•t er begyndt at g√•. Gl√¶den og fornemmelsen ved at have en af disse sm√• p√• armen er ubeskrivelig.
Tidligt p√• √•ret blev jeg tilkendt f√łrtidspension. Jeg v√¶lger at betragte det som en positiv udvikling i mit liv. Nu har jeg ro til at finde mig selv igen, efter en r√¶kke meget turbulente √•r. Hvad det d√¶kker over er meget privat, men jeg vil g√łre en enkelt bem√¶rkning: Jeg fejrede titlen som f√łrtidspensionist med at anskaffe mig en spritny cykel. Det er klart den bedste gave jeg har givet mig selv i rigtig mange √•r. Forsynet med kurve b√•de foran og bag er der plads til at tage til byen og g√• p√• shopping.

Trans-Danmark har gennem det forgangne √•r afholdt mange gode arrangementer. Jeg har deltaget i den del jeg har kunnet overskue, og ikke mindst – det som √łkonomien har kunnet r√¶kke til. Det har v√¶ret dejligt p√• den m√•de at udbygge og fastholde tilknytningen til andre i vores lille minoritet. Det har ogs√• v√¶ret herligt at tr√¶ffe nye transpersoner, der har mod p√• at opleve livet, borte fra PC-sk√¶rmene.
Desv√¶rre har der p√• nettet v√¶ret nogle debatter hvor man ikke har √łnsket at v√¶re progressiv og positiv. Det er √¶rgerligt, og hvorfor det opst√•r, vil jeg ikke g√• ind i en analyse af. F√łrst og fremmest fordi det er s√• tr√¶ttende at besk√¶ftige sig med negative energier, men ogs√• fordi vi n√¶ppe slipper af med personer, der ikke form√•r at elske sig selv. (I mangel p√• personlig succes, er andres fiasko ikke at kimse af).

Medierne er i denne tid tykke af svulstige slogans, “Change can happen” er et af dem og baseret p√• valget af Obama, og med ham tr√¶kkes der tr√•de tilbage til John F. Kennedy, der i sin tiltr√¶delsestale 20. januar 1961 blandt andet sagde: “Sp√łrg ikke hvad dit land kan g√łre for dig, sp√łrg hvad du kan g√łre for dit land.”
Hvis vi nu alle udskifter land med Trans-Danmark, s√• bliver vi virkelig en slagkraftig styrke af kreative transk√łnnede, der kan forbedre livsvilk√•r og rettigheder for vores gruppe.

Det stof mine dr√łmme, h√•b og visioner er gjort af, handler f√łrst og fremmest om at de tre elementer i B 65 bliver gennemf√łrt.
Det vil sige – at vi f√•r en ret til at b√¶re et ikke k√łnsbestemt fornavn, at vi kan f√• lov til at skifte CPR nummer s√•ledes at det modsvarer det k√łn vi √łnsker at udtrykke, og endeligt at der foretages en vurdering af det forl√łb, personer der √łnsker k√łnsskifteoperation, gennemg√•r p√• RHSK.
Dr√łmmen er ogs√• at Trans-Danmark kan fastholde sin gennemslagskraft i medierne. Naturligvis p√• en sober m√•de, og p√• baggrund af relevante sp√łrgsm√•l, p√• samme m√•de som det har v√¶ret tilf√¶ldet i efter√•ret 2008.

H√•bet er at 2009 kan blive √•ret hvor fraktioner og enkeltpersoner v√¶lger at slutte op om Trans-Danmark, p√• trods af at det vil betyde at nogle kameler skal sluges. Konstante n√•lestik ind i foreningen f√łrer ikke til noget som helst, andet end den enkelte isoleres mere og mere fra et udviklende f√¶llesskab.

Visionen er at vi vil v√¶re flere der indg√•r direkte i den politiske debat, s√•ledes at vi kan blive synlige blandt de virkelige beslutningstagere. Debatter p√• nettet kan v√¶re meget underholdende, men batter de noget? Jeg er overbevist om at det direkte m√łde med politikere kan v√¶re en st√¶rkt medvirkende √•rsag til at f√• vore dr√łmme og h√•b til at blive virkelighed. Irene Haffner har p√• det seneste skrevet om sine positive erfaringer ved at melde sig ind i et parti som transk√łnnet, og ogs√• om den positive modtagelse hun s√• efterf√łlgende har f√•et. I skrivende stund er partierne ved at forberede n√¶ste √•rs valgkamp om pladserne i kommunalbestyrelsen. S√•ledes ogs√• i mit parti, men mit navn kommer ikke til at fremg√• af nogen liste. Det m√• jeg erkende at min psyke ikke er st√¶rk nok til: Men derfor vil jeg alligevel s√łge at g√łre min indflydelse g√¶ldende, i valgkampen.
Jeg h√•ber at andre som Irene Haffner og jeg vil slutte op om partier der aktivt viser at de st√łtter kampen for transk√łnnedes rettigheder.
Jeg har den overbevisning at der ikke findes nogen st√łrre sag at k√¶mpe for, end kampen for sine rettigheder.

I sommer blev der pjattet en del om en Tour de Transer. Den ide vil jeg gerne arbejde videre med, s√•ledes at det kan blive til en konkret begivenhed til sommer. Jeg forestiller mig en hyggelig cykeltur i og omkring Viborg, hvor vi kan nyde hinanden og naturen. Doping i form af kaffe eller the vil v√¶re obligatorisk under turen, der kan f√łre os gennem skove, hedelandskaber og hvad det midtjyske mor√¶nelandskab ellers kan byde p√•. Jeg tror at vi p√• den m√•de kan f√• en mulighed dels for at eksponere vores gruppe p√• en positiv m√•de, samtidig med at vi udvikler vores f√¶llesskab.
I det lidt l√¶ngere perspektiv har Irene Haffner s√łsat ideen om en sommerh√łjskole. Jeg gl√¶der mig meget til at f√łlge udviklingen af dette projekt, og h√•ber det kan blive en realitet allerede i 2010. Igen et tiltag der kan f√łre os videre.

Med disse ord vil jeg sende stafetten videre til Karen M. Larsen, der er kendt som en ganske ivrig debatt√łr af rettighederne for alle grupper der h√łrer under “Regnbuefamiliens” paraply.

Kærlig hilsen. Freja

* * *
Oversigt over stafetartikler.