Stafetten. Malene Sakskilde den 26. juni 2009. Om at komme i kontakt til det transk√łnnede milj√ł.

Vist 804 gange.

Malene Sakskilde
Malene Sakskilde
Af Malene Sakskilde, der modtog stafetten fra Kirsten Poulsen (navneskiftet til Kirsten Mols).

Jeg er fået stafetten trods min status som ganske almindelig heteroseksuel. Jeg har fået tildelt taletid i et medie som ellers er forbeholdt monoriteteter. Et privilegie, må jeg sige.

Jeg l√¶rte Kirsten at kende for mindre end et √•r siden, da jeg gerne ville s√¶tte rammerne for en k√łnsdebat i et fagligt kvindenetv√¶rk ved navn FIX. Jeg havde l√¶st om Erik Hansen‘s liv som mand, mor til 2 – i Information.
Jeg ville ogs√• gerne m√łde en transseksuel med modsat fortegn. Jeg fik et tip af en ven og scenekunstner, Jo√£o Lobo, som har arbejdet med temaerne i flere af sine forestillinger.

Kontaktede da NGP Network, som lovede at sende min mail videre til den opl√¶gsholder, jeg havde h√łrt om. og fik prombte svar tilbage fra Kirsten Poulsen, som var p√•. Vi aftalte at m√łdes p√• Probs p√• N√łrrebro og tale om rammerne for debatten. Men virkeligheden ville at dette blev starten p√• et venskab.

Min intention med at lave en k√łnsdebat i et forum af kvinder, handlede om at ville udfordre vores forestillinger om hvilke roller, dyder og v√¶rdier m√¶nd og kvinder har traditionelt set. Hvor kommer forestillingerne fra? Er vi kodede? Kan man lave forestillingerne om? Og hvad sker der s√•, n√•r vi opdrager vores b√łrn – med biler og dukker?

Selve dagen for debatten oprang og Kirsten og Erik tog plads i den r√łde sofa, mens cirka 20 kvinder var m√łdt frem. Begge fortalte √•benhjerteligt deres livshistorier. Bagefer kunne man stille sp√łrgsm√•l.

Et af de sp√łrgsm√•l som blev allermest centrale, blev for mig det om b√łrn og vores kodede opdragelserne af dem. B√•de Kirsten og Erik har b√łrn. Erik to drenge og Kirsten har en af hvert k√łn.

I m√łdet med Kirsten blev det endnu mere klart for mig at man har begge sider i sig. En feminine og makulin side som gerne ikke skulle v√¶re to konkurrenter, men leve side om side i et gensidigt og respektfuldt “k√¶rlighedsforhold”. De fleste af af os er fra barndommen blevet opdraget, eller kodet, til at leve “single-liv” med den ene del – givet det k√łn vi er f√łdt med.

Hvad ville der v√¶re sket hvis min far var transseksuel og havde udfyldt en del af en moderrolle i stedet for far-rolle? Hvilke k√łnskoder, ville jeg da have f√•et med mig? Hvordan ville jeg opleve dette mix af k√łn i min for√¶lder?

Eller var der allerede vendt op og ned p√• k√łnsrollerne i og med at det var min mor som fors√łrgede familien? Har mine to indre k√łn et godt forhold? Jeg tror b√•de menneskeligt og eksistentielt set, at det er i m√łdet med den anden (uanset k√łn) at man f√•r udviklet sine to halvdele og kan blive et helt menneske.

Jeg h√•ber, at Kirsten og andre som leve p√• kanten af det k√łn de inderst inde ville √łnske de havde valgt selv, f√•r mulighed for i det mindste m√• blive gode venner med sin indre “bedre halvdel”.

M√•ske har transseksuelle en st√łrre sansynlighed for at finde balancen mellem manden og kvinden i sig selv end os andre “normaler”, der blot lever som kodet! M√•ske netop ved at stille sp√łrgsm√•l ved det k√łn man er givet ved f√łdslen, kan man f√• brugt sit hele jeg – dvs. Sit indre √¶gteskab?

Jeg selv – kodet eller ej – har et barn p√• vej. Mit f√łrste. En dreng, som jeg har et ansvar for at opdrage til at kunne forholde sig til begge sider af sig selv. Og forh√•bentlig “kode” til at bruge og elske begge k√łn i sig. Stor opgave – √łnsk mig held & lykke…

Stafetten er videregivet til scenekunstneren Jo√£o Lobo.

* * *
Oversigt over stafetartikler.