LGBT komiteen skrev den 14. juli 2019 til sundhedsminister Magnus Heunicke og spurgte ham, om han ville drage omsorg for, at den korrekte danske løsning med anvendelse af kontaktkoder i SKS fortsat kan afvige fra WHO‘s klassifikation også efter dansk implementering af ICD-11.
Der blev sendt kopi til Sundhedsudvalget, der registrerede brevet som bilag 19 – Samling: 2018-19 (2. samling).
* * *
LGBT komiteens omtale af brevet på dens hjemmeside.
I efteråret 2016 besluttede den danske regering med opbakning fra et samlet Folketing at depatologisere transidentiteter. Lige nu risikerer vi et tilbageslag.
Danske og internationale sygdomsfortegnelser
Både FN’s Verdenssundhedsorganisation, WHO, og de nationale sundhedsvæsener vedligeholder lister over sygdomme. WHO’s liste hedder ICD – International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, mens den danske hedder SKS – Sundhedsvæsenets Klassifikations System. De nationale lister følger den internationale liste tæt, så det er muligt at sammenligne data på tværs af landene. Men der er fravigelser.
Fx. fjernede Danmark i 1981 homoseksualitet fra den danske liste, mens WHO først fulgte trop i 1991, en beslutning, der trådte i kraft i 1993.
Der har længe være arbejdet på ligeledes at få fjernet de transrelaterede diagnoser fra fortegnelserne. Det gik meget langsomt i WHO, og det fik Danmark til at gå foran i efteråret 2016, hvor daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) med et samlet Folketing i ryggen besluttede, at Danmark skulle fravige den gældende internationale liste, ICD-10. Den danske løsning gik ud på at nedlægge diagnosekoderne i kapitlet ”Psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser” og i stedet tilføje kontaktkoder til et neutralt kapitel, ”Faktorer af betydning for sundhedstilstand og kontakter med sundhedsvæsen”.
Nu er forhandlingerne i WHO om den nye version af den internationale liste, ICD-11, færdige, og også her har man foretaget ændringer. Således har WHO fjernet diagnoderne fra kapitlet om psykiske lidelser, men har fastholdt, at det er dignosekoder, og man har flyttet dem til et nyt kapitel med titlen “Conditions related to sexual health” – forhold vedrørende seksuel sundhed.
Med danske briller er dette en højst utilfredsstillende løsning. Konsekvensen er, at en transperson, der kontakter sundhedsvæsenet for at få sundhedsfaglig hjælp pga. sin kønsidentitet, vil få tildelt en diagnose alene på grund af sin kønsidentitet. Endvidere indikerer placeringen i kapitlet om seksuel sundhed, at kønsidentitet er en seksuel tilstand, selv om det i dag er fuldstændig anerkendt, at seksualitet og kønsidentitet er to forskellige ting. Det vil derfor være et substantielt tilbageskridt, hvis Danmark nu reviderer sin klassifikation til WHO’s løsning, og løsningen vil være i modstrid med, hvad et samlet Folketing har ønsket.
LGBT komiteen beder Heunicke bevare dansk fravigelse
LGBT komiteen skrev til Sundhedsdatastyrelsen for at få bekræftet, at den danske fravigelse fra ICD bevares. Dette kunne styrelsen imidlertid ikke bekræfte. Derfor har vi nu skrevet til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og bedt ham drage omsorg for, at den danske fravigelse bevares. Det ér muligt, at de nationale lister fraviger den internationale. Der blev truffet en politisk beslutning i forhold til de transrelaterede koder i ICD-10. Der er intet, der taler for, at denne beslutning skal tilsidesættes nu, hvor ICD-11 er færdigforhandlet, og er endt med en løsning, der er inferiør i forhold til den danske.
Lad fortsat Danmark være et foregangsland i forhold til transdepatologisering.
* * *
Brevet til Magnus Heunicke gengives herunder
Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke
sum@sum.dk
Kopi til Sundhedsudvalget
Vedr.: De danske transrelaterede koder i SKS i relation til ICD-11
Kære Magnus Heunicke
LGBT komiteen er bekymret over Sundhedsdatastyrelsens svar på LGBT komiteens henvendelse den 28. maj 2019 til styrelsen om at bekræfte, at WHO’s netop vedtagne ICD-11 ikke ændrer ved de danske transrelaterede koder i Sundhedsvæsenets Klassifikations System (SKS).
Sundhedsdatastyrelsen anførte i sit svar den 28. juni 2019 til LGBT komiteen bl.a., at styrelsen hverken kunne be- eller afkræfte noget om ændringer af koder i SKS, men at de havde en forventning om fra dansk side at følge op på det, som WHO-medlemslandene havde besluttet.
LGBT komiteen er bekymret over, at Sundhedsdatastyrelsen ikke utvetydigt tilkendegiver, at den danske model for transrelaterede koder i SKS skal fastholdes i forbindelse med implementeringen af ICD-11. Det var et enigt Folketing, der stod bag regeringen, da denne gjorde Danmark til foregangsland ved at nedlægge de transrelaterede diagnosekoder i kapitlet om psykiske sygdomme og i stedet indførte kontaktkoder i et neutralt kapitel. WHO kunne ikke følge trop med denne ambitiøse løsning og valgte i stedet en ringere løsning, hvor der fortsat er tale om diagnosekoder, og hvor de er placeret i kapitlet om seksuel sundhed.
Konsekvensen af WHO‘s løsning er, at en transperson, der kontakter sundhedsvæsenet for at få sundhedsfaglig hjælp pga. sin kønsidentitet, vil få tildelt en diagnose alene på grund af sin kønsidentitet. Endvidere indikerer placeringen i kapitlet om seksuel sundhed, at kønsidentitet er en seksuel tilstand, selv om det i dag er fuldstændig anerkendt, at seksualitet og kønsidentitet er to forskellige ting. Det vil derfor være et substantielt tilbageskridt, hvis Danmark nu reviderer sin klassifikation til WHO‘s løsning, og løsningen vil være i modstrid med, hvad et samlet Folketing har ønsket.
Sundhedsdatastyrelsen er aktuelt i gang med en foranalyse vedr. overgang til ICD-11 som grundlag for en national diagnoseklassifikation i SKS.
LGBT komiteen skal derfor spørge dig, om du vil drage omsorg for, at den korrekte danske løsning med anvendelse af kontaktkoder i SKS fortsat kan afvige fra WHO‘s klassifikation også efter dansk implementering af ICD-11.
I bilaget findes relevante kilder.
Med venlig hilsen
LGBT komiteen
Tina Thranesen | Søren Laursen |
Bilag
Med venlig hilsen
Tina Thranesen | Søren Laursen |
Subject: SV: ICD-11 vedr LGBT
To: Søren Laursen <soren@laursen.com>
Kære Tina Thranesen og Søren Laursen.
Mange tak for jeres henvendelse.
Sundhedsdatastyrelsen (SDS) er i gang med en for-analyse vedr. overgang til WHO’s ICD-11 som grundlag for en national diagnoseklassifikation og kan aktuelt hverken be- eller afkræfte noget om ændringer af koder i SKS, men vi er opmærksomme på LGBT komiteens ønske om ikke at ændre ved de danske transrelaterede koder i SKS.
Der er endnu ikke truffet nogen nationale beslutninger vedr. oversættelse af ICD-11 til dansk mv, men SDS har en forventning om at man fra dansk side vil følge op på det, som medlemslandene har besluttet på WHA 72.
Med venlig hilsen
Solvejg Bang
Afdelingslæge
Den 21. december 2016 afgav daværende sundheds- og ældreminister, Sophie Løhde et
supplerende svar, hvoraf fremgik, at Sundhedsdatastyrelsen havde flyttet de transrelaterede koder. [3]
Det anføres afslutningsvis, at det skal bemærkes, at der er tale om en midlertidig placering, og at en endelig placering af koderne således afventer WHO’s beslutning i forbindelse med den kommende opdatering af ICD-10.
Noter
- [Retur] Beretning til B 7 (Samling: 2015-16)
Folketingets journal vedr. beretning til B 7:
https://www.ft.dk/samling/20151/beslutningsforslag/b7/bilag/10/index.htm
Beretningen i pdf-format:
https://www.ft.dk/samling/20151/beslutningsforslag/b7/bilag/10/1641104.pdf - [Retur] Spørgsmål 13 og svar til B 7 (Samling: 2015-16)
Folketingets journal vedr. spørgsmål 13 til B 7:
https://www.ft.dk/samling/20151/beslutningsforslag/b7/spm/13/index.htm
Spørgsmålet og svaret i pdf-format:
https://www.ft.dk/samling/20151/beslutningsforslag/b7/spm/13/svar/1324652/1633241.pdf - [Retur] Supplerende svar
Folketingets journal vedr. det supplerende svar (SUU alm. del – samling 2019-17)
https://www.ft.dk/samling/20161/almdel/suu/bilag/125/index.htm
Det supplerende svar i pdf-format:
https://www.ft.dk/samling/20161/almdel/SUU/bilag/125/1707120.pdf
* * *
Omtale af brevet til sundhedsminister Magnus Heunicke hos LGBT komiteen.
Brevet til sundhedsminister Magnus Heunicke i pdf-format hos LGBT komiteen.
Folketingets journal om registrering af brevet hos Sundhedsudvalget.
Brevet til sundhedsminister Magnus Heunicke i pdf-format hos LGBT komiteen.