Resumé den 1. december 2020 af engelsk dom om transbørn kan give informeret samtykke.

Vist 70 gange.
Den engelske domstol afsagde den 1. december 2020 en dom vedrørende transbørns kompetance/evne til at afgive et informeret samtykke til behandling med pubertetsblokkere.

Det fulde domsudskrift.

* * *
Den engelske appelret har den 17. september 2021 omgjort dommen og bestemt, at det er lægerne, der skal sikre, at barnet er kompetent til at give informeret samtykke til at blive behandlet med stophormoner.

* * *
Herunder min oversættelse til dansk af et resume af dommen, som domstolen udgav den 1. december 2020.
Der gøres opmærksom på, at engelske regler og love ikke er identiske med de danske.
Ved brug som dokumentation henvises til den originale version.
Tina Thranesen

* * *
Judiciary of England and Wales
DOMSTOLEN FOR ENGLAND OG WALES

R (på anmodning af) Quincy Bell og A mod Tavistock og Portman NHS Trust m.fl. [2020] EWHC 3274 (administrator)

1. december 2020

RESUMÉ
Dommere: Dame Victoria Sharp P., Lord Justice Lewis, Mrs Justice Lieven

1. Denne påstand om domstolsprøvelse vedrørte lovligheden af af, at Tavistock og Portman NHS Trust gennem dets Gender Identity Development Service (GIDS) ordinerer pubertetsblokerende medicin til børn, der oplever kønsdysfori. Kønsdysfori er en tilstand, hvor personer oplever lidelse på grund af en uoverensstemmelse mellem deres opfattede kønsidentitet og fødselskøn, det vil sige deres køn ved fødslen. Sådanne personer har et stærkt ønske om at leve i overensstemmelse med deres opfattede identitet snarere end i deres fødselskøn. Den pubertetsblokerende medicin blev ordineret til børn så unge som 10 år for at standse pubertetsprocessen, det vil sige de biologiske processer, der ellers ville forekomme og ville føre til udviklingen af de primære og sekundære kønskarakteristika.

2. Der var to sagsøgere. Quincy Bell blev født som kvinde og blev som 15-årig ordineret pubertetsblokerende medicin for at standse processen med at udvikle kvindelige kønskarakteristika. Hun transitionerede til sidst til mand og tog krydshormoner for at fremme de mandlige kønskarakteristika og gennemgik derefter kirurgi. A er mor til en 15-årig pige. A er bekymret over, at hendes datter kan henvises til the Gender Identity Development Service og kan få ordineret pubertetsblokkere. Klagerne hævdede, at fremgangsmåden med ordination af pubertetsblokerende medicin til børn under 18 var ulovlig, da børnene manglede kompetence til at give et gyldigt samtykke til behandlingen.

3. Retten var i denne sag bekymret over de juridiske krav til opnåelse af samtykke til gennemførelse af den medicinsk behandling. Retten var ikke optaget af at afgøre, om der var fordele eller manglende fordele ved at behandle børn med kønsdysfori med pubertetsblokerende medicin. Det juridiske spørgsmål i sagen vedrørte identifikation af de omstændigheder, hvorunder et barn lovligt var kompetent til at give et gyldigt samtykke til behandling.

4. Retten mente at for, at et barn var kompetent til at give gyldigt samtykke, skulle barnet forstå, fastholde og vurdere følgende informationer: (1) de umiddelbare fysiske og psykiske konsekvenser ved behandlingen; (2) det faktum, at langt størstedelen af patienter, der tager pubertetsblokerende medicin, går videre til at tage krydshormoner og er dermed på vej til en langt større medicinsk behandling; (3) forholdet mellem at tage krydshormoner og efterfølgende operation med konsekvenserne ved sådan en operation; (4) det faktum, at krydshormoner kan føre til tab af fertilitet; (5) indvirkningen af krydshormoner på den seksuelle funktion; (6) den indflydelse sådan en behandling vil have for fremtidige og livslange forhold; (7) de ukendte fysiske konsekvenser ved at tage medicin, der blokerer puberteten; og (8) det faktum, at evidensgrundlaget for denne behandling endnu er meget usikkert.

5. Retten fandt, at det er højst usandsynligt, at et barn på 13 år eller derunder ville være kompetent til at give samtykke til behandling med pubertetsblokkere. Det er også tvivlsomt, om et barn på 14 eller 15 år kan forstå og vægte de langsigtede risici og konsekvenser ved behandlingen med pubertetsblokkere.

6. Med hensyn til unge på 16 år og derover er den juridiske situation, at der er en lovmæssig formodning om, at de har evnen til at give samtykke til medicinsk behandling. I betragtning af de langsigtede konsekvenser af de kliniske indgreb, der er tale om i denne sag, og i betragtning af, at behandlingen endnu er eksperimentel og ny, anerkendte domstolen, at lægerne i sådanne sager meget vel kan betragte det som tilfælde, hvor domstolens tilladelse skal søges, inden der påbegyndes behandling med pubertetsblokerende medicin.

7. Retten har afgivet en erklæring, der oplyser de punkter, som anmodningen lykkedes med.

BEMÆRK: Dette resumé gives for at hjælpe med at forstå domstolens afgørelse. Det er ikke en del af begrundelsen for beslutningen. Domstolens fulde dom er det eneste autoritative dokument. Domme er offentlige dokumenter og er offentligt tilgængelige. En kopi af dommen i den endelig form kan rekvireres efter kl. 1030 den 1. december 2020 ved at sende en anmodning pr. e-mail til administrativecourtoffice.listoffice@hmcts.x.gsi.gov.uk

* * *
Resuméet hos Judiciary of England and Wales i pdf-format.